hirdetés
hirdetés
 
 

EU-biztos: több pénz kell az Erasmusra és más programokra

 

Több milliárd euró pótlólagos forrást kell találni az Erasmus európai oktatásfinanszírozási programra, ezért az Európai Bizottság október 23-án költségvetés-átcsoportosítási javaslatot terjeszt elő - erősítette meg szóvivője útján Janusz Lewandowski költségvetési EU-biztos.

 

Az MTI-hez kedden eljuttatott nyilatkozatában Lewandowski felhívta a figyelmet arra, hogy bár a sajtóban az elmúlt napokban leginkább a külföldi egyetemeken való képzést lehetővé tevő Erasmus program alulfinanszírozottságáról cikkeztek, nem csak az oktatási büdzséhez tartozó Erasmusról van szó, hanem a kutatási programokról, a szociális alapról, a regionális fejlesztési alapról, a humanitárius segélyalapról és az élelmiszersegély-alapról is.
 

"Tájékoztattuk az Európai Parlamentet és a (tagállami kormányokat képviselő) tanácsot arról, hogy három hónappal az év vége előtt egy tucat program felhasználta az egész évre szánt forrás 95-100 százalékát" - olvasható a nyilatkozatban.
 

Az EU-biztos szerint az európai média ugyan csődközeli állapotról cikkezett az Erasmus esetében, és a legkülönbözőbb összegű hiányra vonatkozó becsléseket tett közzé, valójában a számításokkal még nem végeztek, és egyelőre csak annyi állapítható meg, hogy összességében több milliárd euróra lesz szükség.
 

Az Erasmus esetében a diákok 70 százaléka megkapta az idei pénzét. A fennmaradó 30 százalék jelentős részét a forrás elapadása nem érinti, mert számos nemzeti ügynökségnek, amelyek az ösztöndíjakat tényleges kiosztják, még van elég pénze - közölte Lewandowski.
 

A biztos megjegyezte, hogy a forráshiány senkit nem érhet meglepetésként, hiszen 2011 végén hasonló helyzet állt elő, és akkor 5 milliárd euróval már előre meg kellett csonkítani a 2012-es költségvetés kiadási oldalát.
 

"A 2012-es költségvetés elfogadásának éjszakáján tartott sajtótájékoztatómon világosan figyelmeztettem a tanácsot és az Európai Parlamentet, hogy a 2012-re megállapított kiadási összeg nem lesz elég az igények fedezésére" - hangsúlyozta Janusz Lewandowski.

 


MTI 2012. október 9., kedd 10:32